Dacă ai ajuns în etapa aceasta, în care te interesezi care sunt actele necesare pentru a obține autorizația de mediu, înseamnă că ai luat decizia potrivită. De aceea, îmi permit să încep acest articol prin a te felicita pentru decizia de a obține autorizația de mediu pentru firma ta. Aceasta denotă faptul că ești deja conștient de riscul la care te expui funcționând fără autorizație de mediu.
Dacă, totuși, nu știi exact care sunt riscurile, le găsești explicate în acest articol: Ce amenzi dă Garda de Mediu pentru lipsa autorizației de mediu? Revenind la documentele obligatorii pentru obținerea autorizației de mediu, iată ce trebuie să știi.
Demararea procedurii de obținere a autorizației de mediu se face prin depunerea dosarului de solicitare la autoritatea competentă identificată (despre cum o identifici, am scris în acest articol link către Autorizația de mediu este obligatorie?).
Acest dosar trebuie să conțină minim următoarele documente:
- Cerere pentru eliberarea autorizației;
- Fișa de prezentare și declarație (pe care o poți descărca de aici);
Această documentație tehnică reprezintă un document cheie în procedura de autorizare și de aceea îți recomand să fie întocmită de către un expert de mediu, pentru a evita solicitările de completări ulterioare și implicit, prelungirea duratei de obținere a autorizației de mediu. Fișa de prezentare și declarație va cuprinde cel puțin următoarele aspecte: date generale despre unitate, date specifice activității (activitate desfășurată, dotări, bilanț de materiale, utilități), surse de poluanți și protecția factorilor de mediu, gestiunea deșeurilor, gestiunea substanțelor și preparatelor periculoase, gestiunea ambalajelor, încadrarea în planurile de urbanism și amenajare a teritoriului, protecția așezărilor umane, respectarea prevederilor convențiilor internaționale la care România a aderat, alte date și informații privind protecția mediului, reconstrucția ecologică și monitorizarea mediului.
- Dovada că a fost facută publică solicitarea;
Informarea se face prin cel puţin una dintre metodele: afișajul în zona obiectivului și la sediul administraţiei publice locale, publicarea în ziarele de tiraj, postarea pe pagina proprie de internet, prezentarea prin posturile de radio și televiziune, comunicările scrise, transmise persoanelor și asociaţiilor interesate, organizarea unei dezbateri într-un loc accesibil populației și factorilor interesați din zona.
- Certificat de înregistrare al firmei (CUI);
- Certificat constatator emis de O.R.C.;
- Dovada deținerii spațiului (contract de vânzare- cumpărare, contract de închiriere, contract de comodat, etc.);
- Planul de situație a obiectivului/ amplasamentului (plan anexă la certificatul de urbanism);
- Planul de încadrare în zonă a obiectivului (plan anexă la certificatul de urbanism);
- Procesul-verbal de constatare a respectării tuturor condiţiilor impuse prin acordul de mediu (dacă există acord de mediu), formularul de înregistrare însoțit de documentele specificate de acesta, pentru autorizarea activității grădinilor zoologice, acvariilor publice și centrelor de reabilitare și/sau îngrijire (dacă este cazul);
- Dovada plății tarifului de parcurgere a procedurii de autorizare.Tariful pentru evaluarea documentaţiei în vederea emiterii autorizaţiei de mediu este de 500 lei și se poate achita prin ordin de plată sau prin mandat poștal.
În funcție de complexitatea activității și de condițiile amplasamentului pot fi solicitate și alte documente cum ar fi: contracte de asigurare a utilităților, contracte de colectare a tuturor deșeurilor generate din activitate, alte avize și autorizații (acord preluare ape uzate, aviz ISU, autorizație de gospodărire a apelor, etc.).
Bun, acum că știi care este documentația necesară obținerii autorizației de mediu, mai departe ai două variante:
1. continui să te informezi despre ce ai de făcut, așa că probabil te întrebi următoarele:
- care sunt pașii obținerii autorizației de mediu?
- ce se întâmplă după depunerea dosarului de solicitare a autorizației de mediu?
sau
2. lucrezi cu un specialist în domeniu. Tot ceea ce am relatat aici este rezultatul experienței mele de lucru cu sute de beneficiari mulțumiți, cărora le-am obținut autorizațiile de mediu cu o rată de succes de 100%, așa că dacă îți dorești să te asist, apasă aici ca să începem).
Georgiana Voinea
De 7 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 200 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu în timp record.
Te pot ajuta și pe tine cu îndeplinirea tuturor obligațiilor care vor fi prevăzute în autorizație: întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, asa că te invit să vezi lista mea completă de servicii aici sau să mă contactezi prin click aici!
7 Comments
Pentru o piscină publică cu suprafata de 200mp și un restaurant cu 98 de scaune trebuie autorizație de mediu?
Multumesc pentru întrebare! Pentru activitățile aferente codului CAEN 5610 ”Restaurante” este obligatorie autorizația de mediu pentru amplasamentele care au peste 100 locuri (luând în calcul inclusiv terasele).În cazul piscinei, depinde pe ce cod CAEN ați încadrat această activitate- dacă o aveți încadrată pe cod CAEN 9329, pentru acest cod nu este obligatorie autorizația de mediu.
Recomandarea mea este să obțineți punctul de vedere al Agenției pentru Protecția Mediului (pentru a-l folosi în cazul în care aveți control).
Vă rog să-mi spuneți dacă o firmă ce are codul CAEN 4332-Lucrări de tâmplărie și dulgherie, ce a achiziționat un Router CNC- de gravare și sculptură, conectat la un exhaustor de colectare de praf și rumegus fin, trebuie să obțină autorizația de mediu. Menționez că lucrarea se efectuiază conform Certificatului constatator lucrări la terți! Aștept cu mare nerăbdare răspunsul dumneavoastră!
Daca activitatile conform cod CAEN 4332 le desfasurati doar la terti, iar la sediu/punct de lucru nu desfasurati activitati care necesita autorizare, se aplica prevederile art.3 alin.3 din Procedura de emitere a autorizației de mediu (Ordinul 1798/2007): „Activitatile prevazute in anexa nr. 1, pe care titularul le desfasoara la diversi beneficiari, nu se supun prevederilor prezentei proceduri.”
Cu toate acestea,va recomand sa solicitati un raspuns oficial (punct de vedere) de la Agentia pentru Protectia Mediului.
Buna seara,
Am o societate care nu necesita obtinerea autorizatiei de mediu ptr activitatea principala, la sediu. Unul din codurile caen ptr activitati desfasurate la terti este de a realiza servicii de service la utilaje ( schimb de componente uzate, uleiuri si filtre). Din cate am verificat, activitatea asta necesita obtinerea autorizatiei de mediu. Intrebarea mea este: trebuie sa mi obtin autorizatie de mediu si ptr coduri caen aferente desf activitatilor la terti?
Multumesc anticipat ptr raspunsul dvs!
Doresc să-mi spuneți dacă puteți sa ma ajutați cu obținerea autorizației de mediu.
Am avut dar din păcate am omis sa verific valabilitatea.
Trebuie luata procedura de la capăt.
În mare am strâns niște documente.
Să-mi spuneți cât ma costă să-mi obțineți o nouă autorizație.
Va mulțumesc
Buna ziua,
In vederea intocmirii ofertei, va rog sa imi transmiteti autorizatia de mediu veche la adresa de e-mail hello@georgianavoinea.ro.
Va multumesc!