Dacă citești acest articol, probabil știi deja că ești producător de deșeuri, că obligațiile firmelor în calitate de producători de deșeuri sunt nenumărate și că amenzile nu sunt de neglijat. În cazul în care, încă nu-ți sunt clare aceste aspecte, poate ți-ar fi de ajutor să citești mai întâi următoarele articole:
- Până la urmă, cine este producător/ generator de deșeuri !?
- Ce obligații au firmele în domeniul gestionării deșeurilor?
- Ce amenzi primesc firmele care nu respectă legile deșeurilor?
Faptul că firma ta are un contabil care ”completează” evidența deșeurilor, nu înseamnă că aceasta și-a îndeplinit obligațiile în acest domeniu. E ca și cum eu, expertul în mediu, aș completa câteva registre contabile; nu ar fi de ajuns pentru a respecta Codul Fiscal și Legea contabilității, deci pentru a evita amenzile.
În același mod, gestiunea deșeurilor nu înseamnă doar să ai completate ”acele 4 tabele”, ci presupune un flux de activități complexe, precum și cunoștințe temeinice în domeniu. Așadar, apare întrebarea ”ce trebuie să fac ca să fiu în regulă cu gestiunea deșeurilor?”.
Ei bine, partea bună este că există mai multe opțiuni. Una dintre obligațiile prevăzute de Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor este desemnarea unei persoane din rândul propriilor angajați care să urmărească și să asigure îndeplinirea obligațiilor prevăzute de lege sau să delege această obligație, prin externalizare, unor terțe persoane/ companii specializate în managementul deșeurilor.
Prima opțiune: Angajați proprii- care sunt avantajele si dezavantajele?
Prima varianta ar fi să creezi posturi specializate în domeniul protecției mediului (gestiunea deșeurilor) și să angajezi una sau mai multe persoane, în funcție de amploarea activităților economice desfășurate, care să asigure conformarea cu cerințele legale.
Avantaje:
- cunoașterea în detaliu a activității companiei;
- comunicarea imediată cu toate departamentele companiei;
- accesul facil la datele și informațiile necesare;
- actualizarea rapidă cu privire la modificările intervenite în activitățile desfășurate de companie;
- prezența zilnică pe amplasament;
- urmărirea îndeaproape a stadiului de implementare a măsurilor stabilite și a gradului de îndeplinire a obiectivelor propuse.
Dezavantaje:
- cheltuieli mari cu personalul ( cheltuieli cu recrutarea, salarii, taxe, cursuri de specializare, etc.);
- lipsa viziunii la nivel macro;
- lipsa expertizei multidisciplinare;
- lipsa experienței în rezolvarea rapidă a situațiilor ivite;
- dificultăți în cunoașterea, interpretarea și aplicarea prevederilor legislative (în contextul în care normele de aplicare lipsesc sau sunt incomplete și mai ales, interpretabile).
Nu este indicat ca responsabilitățile din domeniul gestiunii deșeurilor să fie atribuite ca sarcini suplimentare unui angajat care are deja o funcție în firmă. Respectivul angajat se va concentra pe îndeplinirea sarcinilor principale și pe parcurs va neglija activitățile de gestionare a deșeurilor. Specific acest aspect, întrucât, în timpul inspecțiilor efectuate de către organele de control, aceste firme au constatat ”pe propriul buzunar” că opțiunea de a însărcina un angajat existent cu aceste responsabilități suplimentare, nu a fost deloc inspirată.
A doua opțiune: Externalizarea serviciilor de gestiune a deșeurilor – care sunt avantajele și dezavantajele?
O a doua variantă este chiar cea specificată în textul de lege și anume externalizarea responsabilităților de gestiune a deșeurilor către terțe persoane/ companii cu expertiză în domeniu.
Un expert în domeniul mediului aliniază interesele clientului beneficiar cu obligațiile legale, iar rezultatul va fi unul favorabil atât pentru proprietarul de afacere cât și pentru mediu. 🙂
Din discuțiile avute cu clienții mei din ultimii ani, au reieșit o multitudine de avantaje pe care externalizarea serviciilor către o companie cu specialiști în managementul deșeurilor le aduce unei afaceri, printre care:
- reducerea costurilor (cu angajații, cu instruirile, cu gestionarea deșeurilor, etc.)
- evitarea amenzilor;
- accesul la vasta expertiză și experiență a specialiștilor în domeniu;
- economisirea timpului prețios;
- un specialist în managementul deșeurilor dedicat firmei tale;
- abordarea integrată a aspectelor de mediu din cadrul societății;
- propunerea rapidă de soluții eficiente la situațiile ivite;
- actualizarea permanentă și în timp util cu modificările legislative din domeniu;
- analiza impactului legislației în vigoare, precum și a modificărilor legislative asupra activității economice;
- acuratețe mare în gestiuni/raportări;
- suport și reprezentare de specialitate în cadrul inspecțiilor de mediu.
Pe lângă aceste avantaje, au reieșit și două dezvantaje:
- acces greoi la datele / informațiile necesare prestării serviciilor (dar asta depinde, în principiu, de gradul de implicare al companiei);
- actualizarea (uneori) tardivă cu privire la modificările intervenite în activitățile desfășurate (exemplu: achiziții de produse reglementate special, fluxuri sau faze tehnologice noi, înlocuirea unor materii prime sau axiliare cu altele noi, etc.).
Aceste dezavantaje pot fi anulate ușor, printr-o comunicare permanentă cu specialistul dedicat. De aceea, încă de la începutul colaborării, este indicat ca acesta să elaboreze o procedură în care să prezinte fluxurile de date și de activități, precum și persoanele responsabile pentru acestea.
Pentru firmele mijlocii și mari există și o a treia opțiune: angajați plus consultant/expert de mediu extern.
Cum funcționează această variantă?
- Creezi posturile și recrutezi angajații;
- Identifici consultantul potrivit;
- Consultantul analizează activitățile economice ale firmei tale, din perspectiva legislației de mediu și identifică obligațiile avute; Trasează direcțiile de urmat, precum și măsurile care trebuie implementate;
- Consultantul informează și asigură instruirea angajaților cu privire la obligațiile din domeniul mediului (deșseurilor);
- Angajații urmăresc și asigură îndeplinirea măsurilor stabilite;
- Consultantul verifică gradul de îndeplinire a măsurilor stabilite în vederea conformării;
- Consultantul notifică firma cu privire la modificările legislative din domeniu.
Această opțiune are ca rezultat însumarea avantajelor și anularea dezavantajelor primelor doua opțiuni.
În concluzie, dacă reprezinți o companie mică, cea mai potrivită opțiune ar fi externalizarea, iar dacă dacă reprezinți o companie mijlocie sau mare, cea mai potrivită opțiune ar fi angajați proprii plus consultant/ expert de mediu extern.
Iar când vei alege specialistul extern, ține cont de urmatoarele:
- amenzile primite de către clienții din portofoliul lor;
- timpul de răspuns la solicitări;
- vechimea în domeniu și numărul clienților mulțumiți;
- expertiza specialistului și pasiunea lui pentru domeniu;
- opiniile clienților deserviți;
- transparența și acuratețea descrierii serviciilor oferite;
- și nu în ultimul rând, prețul – ca în orice domeniu, există riscul ca cel mai mic preț plătit azi, să rezulte în costuri mari mâine. 🙂
Iar dacă totuși alegi prima opțiune, îndrumă persoana responsabilă cu gestionarea deșeurilor către articolele mele care reprezintă o sursă de informații și acțiuni care trebuie întreprinse în domeniul obligațiilor de mediu.
În cazul în care dorești să explorezi ideea de a externaliza obligațiile de mediu către un expert, te invit să mă contactezi pentru a găsi împreună varianta optimă pentru compania pe care o reprezinți. Click aici ca să începem!
Georgiana Voinea
De 7 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 200 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu în timp record.
Te pot ajuta și pe tine cu îndeplinirea tuturor obligațiilor prevăzute în legislație: întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, așa că te invit să vezi lista mea completă de servicii aici sau să mă contactezi prin click aici!
Sursă photo: https://stock.adobe.com