fbpx

Articolele Mele

Georgiana Voinea > Articolele Mele

Viza anuală 2020 – sinteză procedură de solicitare

PROCEDURĂ SOLICITARE VIZA ANUALĂ PENTRU AUTORIZAȚII/ AUTORIZAȚII INTEGRATE DE MEDIU -2020 Act normativ Ordinul nr. 1150/2020 privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu Dată publicare M.O. 11 iunie 2020 Dată intrare în vigoare 11 iulie 2020 I.              Viza anuala este obligatorie? Da. Se va solicita viza anuală pentru toate autorizațiile…

Modificarea valabilității autorizațiilor de mediu

În așteptarea ordinului privind stabilirea procedurii de aplicare a vizei anuale, în articolul de astăzi, mi-am propus să abordez un aspect important pentru titularii de activitate care dețin autorizații de mediu emise cu valabilitate limitată ( 5 sau 10 ani) și care urmează să expire în perioada următoare. Așadar, în continuare voi vorbi despre modificarea valabilității autorizațiilor de mediu. Reamintesc faptul…

Amânare termen depunere declarații privind obligațiile la Fondul pentru mediu (A.F.M)

În contextul economic dificil cauzat de răspândirea infecției cu virusul COVID-19, Administrația Fondului pentru Mediu a publicat pe site-ul propriu o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri: – amânarea termenului de depunere a declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru mediu aferente lunii februarie 2020, de la data de 25 martie 2020 până la data de 25 aprilie 2020;…

Actualizare! Reintroducerea vizei anuale pentru autorizațiile de mediu!

Încă din luna iulie 2018, titularii de activitate care dețin autorizație de mediu au fost și sunt bulversați de modificările legislative ale Ordonanței de urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului. Totul a început cu apariția controversatei Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor, prin care autorizațiile/autorizațiile integrate…

Obligatiile administratorilor magazinelor online din punct de vedere al legislatiei mediului

Dupa interviul din cadrul emisiunii live de la finalul lunii septembrie, in care am abordat teme mai vaste din domeniul protectiei mediului, zilele trecute am acordat doamnei avocat Elena Grecu un interviu, relatat in scris, despre o tema mai specifica in domeniu: obligatiile comerciantilor prin intermediul magazinelor online in ceea ce priveste legislatia de mediu, pe care il gasiti si pe site-ul…

Acordul de preluare a apelor uzate- când este obligatoriu și cum se obține

Deși numeroase societăți comerciale sunt utilizatori ai serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, am observat că de cele mai multe ori, nu se cunoaște un detaliu crucial pentru a beneficia de aceste servicii. Mă refer la obligația de obținere a Acordului de Preluare a apelor uzate rezultate din activitate ( cunoscut și ca accept de evacuare). Tocmai de…

Ce e de făcut pentru a evita amenzile din domeniul deșeurilor?

Dacă citești acest articol, probabil știi deja că ești producător de deșeuri, că obligațiile firmelor în calitate de producători de deșeuri sunt nenumărate și că amenzile nu sunt de neglijat. În cazul în care, încă nu-ți sunt clare aceste aspecte, poate ți-ar fi de ajutor să citești mai întâi următoarele articole: Până la urmă, cine este producător/ generator de deșeuri…

Ce amenzi primesc firmele care nu respectă legile deșeurilor?

Nimănui nu-i plac amenzile ... Așa că e posibil ca titlul acestui articol să îți creeze un oarecare disconfort, dar te asigur că nu aceasta este intenția mea. 🙂 Realitatea e că din rapoartele anuale ale Gărzii Naționale de Mediu, privind activitatea de inspecţie şi control desfăşurată, reiese că se dau din ce în ce mai multe amenzi pentru neconformarea…

Ce obligații au firmele în domeniul gestionării deșeurilor?

În ultimii 7 ani, de când activez în domeniul serviciilor de mediu, am putut observa cum a evoluat, an de an, interesul mediului de afaceri autohton față de legislația de mediu. Așadar, te felicit că ai decis să citești aceste rânduri. Acest fapt demonstrează că ai realizat că subiectul deșeurilor nu mai trebuie și nu mai poate fi ignorat.  Dacă…

Până la urmă, cine este producător/ generator de deșeuri !?

M-am decis să scriu acest articol, pentru că zilnic aud următoarele: “ noi nu avem deșeuri”, “suntem firmă mică”,  “avem puțini angajați”, “avem cantități foarte mici”, ”nu suntem fabrică”, ”nu facem deșeuri”, etc. Realitatea e că trebuie să ne obișnuim cu gândul că toți suntem producători de deșeuri. Din acest motiv, este important să cunoaștem obligațiile care ne revin în materie…

Declarația lunară la Fondul pentru mediu poate fi depusă on-line

Începând cu 03.07.2019, declarația lunară la Fondul pentru mediu poate fi depusă și on-line. Astfel, firmele care au obligații către Fondul pentru mediu pot folosi, ca metodă alternativă de depunere a declarațiilor lunare, mijloace electronice de transmitere la distanță.  Completarea și transmiterea on-line a declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru mediu se poate face prin utilizarea serviciului „Depunere declarații on-line” existent pe…

Suspendarea obligației de solicitare a vizei anuale pentru autorizațiile de mediu

Începând cu data de 03.06.2019, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor a fost declarată neconstituţională. Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2018 s-au modificat și completat următoarele acte din domeniul protecției mediului: 1.Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.…

Ce se întâmplă după depunerea dosarului de solicitare a autorizației de mediu?

Dacă deja ai dosarul de solicitare a autorizației de mediu depus la autoritatea competentă, acest articol este pentru tine și îți voi detalia mai jos traseele posibile pentru emiterea autorizației de mediu. Dacă încă nu l-ai depus, atunci ar trebui să te informezi: Care sunt actele necesare pentru a obține autorizația de mediu și Care sunt pașii obținerii autorizației de mediu.…

Care sunt pașii obținerii autorizației de mediu?

M-am decis să scriu (și) acest articol despre pașii obținerii autorizației de mediu pentru cei ca tine, ca să știi la ce să te aștepți dacă vrei să obții singur autorizația.  Aceasta înseamnă că ai citit cele 3 articole și că știi deja dacă Autorizația de mediu este obligatorie, Ce amenzi dă Garda de mediu pentru lipsa autorizației de mediu și Care sunt actele necesare…

Care sunt actele necesare pentru a obține autorizația de mediu?

Dacă ai ajuns în etapa aceasta, în care te interesezi care sunt actele necesare pentru a obține autorizația de mediu, înseamnă că ai luat decizia potrivită. De aceea, îmi permit să încep acest articol prin a te felicita pentru decizia de a obține autorizația de mediu pentru firma ta. Aceasta denotă faptul că ești deja conștient de riscul la care te…

Ce amenzi dă Garda de mediu pentru lipsa autorizației de mediu?

Așa este, ai intuit bine… Dacă pentru afacerea ta este obligatorie autorizația de mediu și încă nu ai obținut-o, ești pasibil de amendă, în cazul unui control de la Garda de mediu. Cele mai întâlnite amenzi aplicate în cadrul controalelor efectuate de către Garda de mediu sunt următoarele: Între 30.000- 60.000 lei (RON), pentru neîndeplinirea obligaţiei persoanelor juridice de solicitare şi…

Autorizația de mediu este obligatorie?

Știu, ai avut un control de la Garda de mediu, ori ai aflat de la un prieten, de la TV sau din presă, că unele companii au nevoie de autorizație de mediu pentru a funcționa. Acum, probabil te întrebi dacă și tu ai nevoie de autorizație de mediu pentru activitatea economică pe care o desfășori/ pentru afacerea pe care o…

De interes pentru producători/importatori de produse ambalate/ ambalaje de desfacere!

Pentru a putea funcționa în continuare, în conformitate cu noile prevederi legale în vigoare respectiv OM 1362/2018, OIREP ( foste OTR-uri) trebuie să parcurgă noua procedură de autorizare. În acest sens, aceste organizații au avut la dispoziție termenul de 15 aprilie 2019 pentru depunerea dosarelor de solicitare a noilor licențe de operare. Organizațiile care au depus cereri pentru obținerea noilor…

AUTORIZAȚIA DE MEDIU- când este obligatorie, cum se obține și ce documente sunt necesare?

În articolul de astăzi mi-am propus să vin în sprijinul titularilor de activități care necesită reglementare din punct de vedere al protecției mediului și să ofer o imagine cât mai clară a procesului de solicitare și obținere a autorizației de mediu. În rândurile următoare voi prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre autorizația de mediu, astfel încât să economisești…

Refresh! Viza anuală pentru autorizațiile de mediu

Prin Ordinul nr. 324/2019 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul nr. 1.171/2018 privind aprobarea Procedurii pentru aplicarea vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, publicat în Monitorul Oficial în data de 12 aprilie 2019, se aduc următoarele clarificări cu privire la obligația solicitării vizei anuale: –         titularii de activitate care dețin autorizație/ autorizație integrată de mediu…

11 condiții pentru îndeplinirea în mod individual a obiectivelor anuale de valorificare

În continuarea articolului în care am vorbit despre Modificări privind îndeplinirea în mod individual a obiectivelor anuale de valorificare (recomand să-l citeşti înaintea articolului de mai jos) am revenit şi cu condițiile pe care trebuie să le îndeplinesti dacă dorești să valorifici în mod individual deșeurile de ambalaje. Nu uita! Poți valorifica în contul obiectivului anual doar deșeurile propriilor ambalaje! În…

Modificări privind îndeplinirea în mod individual a obiectivelor anuale de valorificare

Modificări privind îndeplinirea în mod individual a obiectivelor anuale de valorificare Subiectul pe care îl voi trata astăzi este corelat cu o întrebare care mi-a fost adresată frecvent în ultima perioadă de către operatorii economici producători și importatori: “ mai putem îndeplini obiectivele în mod individual?”. Această întrebare vine pe fondul noutăților legislative din domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje, respectiv…

Noi dezbateri în domeniul gestionării deșeurilor

Noi dezbateri în domeniul gestionării deșeurilor După cum v-am promis într-un articol anterior, revin astăzi cu informații dobândite în cadrul Conferinței Circular Waste organizată de către Asociația Green Revolution. După aproape 2 luni de la intrarea în vigoare a celor mai recente modificări legislative din domeniul gestionării deșeurilor, situația prezentată cu privire la blocajul de pe piața deșeurilor nu a înregistrat îmbunătățiri,…

Vize anuale pentru autorizații/autorizații integrate de mediu

Dacă până anul trecut autorizația de mediu era valabilă 5 ani, iar autorizația integrată de mediu 10 ani, acum firmele au obligația să aplice în fiecare an pentru viză. OUG nr. 195/2005 privind valabilitatea autorizațiilor/autorizațiilor integrate de mediu a fost modificată în luna iulie 2018, prin OUG 75/2018. Începând cu intrarea  în vigoare a modificărilor menționate, autorizațiile/autorizațiile integrate nu se…

De ce ai nevoie de serviciile unui specialist în gestionarea deșeurilor?

Auzim tot mai des noțiunea de “gestionarea deșeurilor” sau “managementul deșeurilor”, dar am constatat că aceste noțiuni necesită uneori explicații suplimentare. Din acest motiv, consider că un articol care să explice obligațiile legislative, complexitatea activităților implicate și importanța unei implementări corecte în acest sens, este necesar și foarte util. De ce este foarte importantă gestionarea corectă a deșeurilor? Așa cum…

Obligațiile colectorilor autorizați care doresc să preia prin achiziție deșeuri de ambalaje de la populație

Obligațiile colectorilor autorizați care doresc să preia prin achiziție deșeuri de ambalaje de la populație Continuând seria articolelor de interes privind problemele de mediu, astăzi mi-a atras atenția un subiect important, privind obligațiile pe care le au colectorii autorizați care doresc să preia prin achiziție deșeuri de ambalaje de la populație. Potrivit ordinului 1271/2018, care a intrat în vigoare începând…

Criză pe piața deșeurilor

Criză pe piața deșeurilor În articolul de ieri vă atrăgeam atenția asupra unei modificări legislative importante, privind obligațiile colectorilor autorizați care doresc să preia deșeuri de ambalaje de la populație. Tot ieri, după mai bine de 6 ore petrecute la o conferință special organizată pentru a dezbate acest subiect, am realizat că lucrurile sunt mult mai complicate. Conferința “Mecanisme de raportări și…

Ce obligații au firmele și care sunt documentele solicitate cel mai frecvent în controalele efectuate de Garda de Mediu.

Ce obligații au firmele și care sunt documentele solicitate cel mai frecvent în controalele efectuate de Garda de Mediu. Desfășurarea unei activități economice implică o serie de obligații în ceea ce privește protecția mediului (sau dpdv al protecției mediului). Complexitatea acestora depinde de natura, amploarea și sectorul în care se desfășoară activitățile. Astfel, dacă în cazul unei activități de birou…

Articole populare