fbpx

Criză pe piața deșeurilor

Georgiana Voinea > Articolele mele > Criză pe piața deșeurilor

Criză pe piața deșeurilor

În articolul de ieri vă atrăgeam atenția asupra unei modificări legislative importante, privind obligațiile colectorilor autorizați care doresc să preia deșeuri de ambalaje de la populație. Tot ieri, după mai bine de 6 ore petrecute la o conferință special organizată pentru a dezbate acest subiect, am realizat că lucrurile sunt mult mai complicate.

Conferința “Mecanisme de raportări și decontări – OUG 74/2018 (L31/2019)” avea ca scop clarificarea și identificarea unui mod de lucru între toți actorii din lanțul de gestionare a deșeurilor de ambalaje, însă concluzia la care au ajuns toți cei implicați a fost că piața deșeurilor este blocată.

La conferință au participat toți actorii implicați în lanțul colectării și valorificării deșeurilor: producători, colectori autorizați, firme de reciclare, operatori de salubritate, UAT-uri (Unități administrativ- teritoriale), reprezentantul ADI-urilor (Asociații de Dezvoltare Intercomunitară), OTR-uri (Organizații de transfer de responsabilitate a producătorilor).

Reprezentanții autorităților prezenți la conferință au fost depășiți de situație și nu au reușit sa ofere răspunsuri lămuritoare la întrebările celor din sală.

Care sunt concluziile și consecințele acestei modificări legislative?

Am încercat să sintetizez cele mai importante puncte dezbătute și concluziile la care au ajuns cei implicați.

Această modificare legislativă restricționează accesul colectorilor pe piață și, drept urmare, piața deșeurilor va fi blocată (fapt ce se întâmplă deja), iar România nu își va mai atinge obiectivele de valorificare, iar astfel va intra în infringement.

Statul intervine în mediul de business (în domeniul deșeurilor) și astfel se va ajunge la o naționalizare a sistemului de colectare a deșeurilor din fluxul municipal.

OTR-urile nu vor mai oferi bonificații colectorilor care colectează deșeuri de la persoane fizice.

Colectorii susțin că legea a fost dată fără să se țină cont de ei și sunt îngrijorați, întrucât restricționarea accesului acestora la deșeurile de ambalaje din fluxul municipal și neacordarea bonificațiilor va duce la concedieri masive sau închiderea afacerii (mulți dintre ei au făcut investiții masive, au atras fonduri europene sau au făcut credite la bănci).

În opinia lor, colectorii autorizați nu sunt văzuți de către autorități ca parteneri, chiar dacă, susțin ei, obiectivele la nivel național au fost îndeplinite în anii precedenți, în mare parte, prin intermediul lor și nu prin intermediul operatorilor de salubritate.

Reciclatorii se plâng că deșeurile reciclabile sortate de către operatorii de salubritate au o calitate scăzută și susțin că, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, cantitățile de deșeuri primite au scăzut drastic, fapt cauzat de lipsa colectării deșeurilor de către colectorii autorizați.

UAT-urile nu sunt pregătite pentru înregistrarea colectorilor autorizați. Mai mulți dintre colectorii prezenți au declarat că s-au prezentat cu dosarul de înregistrare la anumite primării, iar aceștia nu le-au primit deoarece nici măcar nu știau de existența Ordinu-ului.

UAT-urile sunt de părere că trebuie găsită o variantă prin care colectorii autorizați să conlucreze cu operatorii de salubritate.

Producătorii de produse ambalate vor finanța sistemul prin intermediul OTR-urilor, care vor plăti costurile pentru colectarea şi transportul, stocarea temporară, sortarea şi, după caz, pentru valorificarea deşeurilor de ambalaje gestionate prin servicii/operatorii de salubrizare (banii producătorilor ajung direct la UAT- uri și îi ocolesc ceilalți operatori din lanț).

Care au fost concluziile finale și ce se va întâmpla în perioada următoare?

Reprezentanții industriei vor prezenta autorităților toate neregulile legii în vigoare și vor solicita amendamentele necesare, astfel încât noile reglementări să soluționeze problemele aduse tuturor celor implicați.

Să sperăm că deznodământul va fi unul favorabil pentru toți cei implicați. Pentru moment situația este incertă, dar promit să vă țin la curent cu informații noi.

Georgiana Voinea

De 7 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 200 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu în timp record.

Te pot ajuta și pe tine cu îndeplinirea tuturor obligațiilor care vor fi prevăzute în autorizație: întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, așa că te invit să vezi lista mea completă de servicii aici sau să mă contactezi prin click aici!

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter

    Please follow and like us:

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole populare