fbpx

Ce amenzi primesc firmele care nu respectă legile deșeurilor?

Georgiana Voinea > Articolele mele > Ce amenzi primesc firmele care nu respectă legile deșeurilor?

Nimănui nu-i plac amenzile … Așa că e posibil ca titlul acestui articol să îți creeze un oarecare disconfort, dar te asigur că nu aceasta este intenția mea. 🙂

Realitatea e că din rapoartele anuale ale Gărzii Naționale de Mediu, privind activitatea de inspecţie şi control desfăşurată, reiese că se dau din ce în ce mai multe amenzi pentru neconformarea cu legislația de mediu, cele mai frecvente fiind pentru nerespectarea obligațiilor din domeniul gestiunii deșeurilor. 

Această situație nu reprezintă o surpriză de mari proporții, în contextul în care gestionarea deșeurilor rămâne o provocare majoră pentru România, iar reciclarea și utilizarea eficientă a resurselor se află încă la niveluri scăzute. În conformitate cu Raportul de alertă timpurie din 2018 al Comisiei Europene, România este considerată a fi expusă riscului de a nu își îndeplini obiectivul de reciclare a deșeurilor municipale (și nu numai) în proporție de 50 % stabilit pentru 2020.

Legislația din domeniul deșeurilor este foarte stufoasă, de aceea îți recomand să nu te bazezi pe noroc și să îți însușești obligațiile prezentate în articolul Ce obligații au firmele în domeniul gestionării deșeurilor?.

Îți recomand asta pentru a nu întâmpina neplăceri, de genul celor menționate în rândurile următoare, în cadrul inspecțiilor efectuate de către organele de control abilitate.

Dintre cele mai frecvente sancțiuni aplicate firmelor pentru nerespectarea legislației din domeniul deșeurilor menționez următoarele:

1.Se sancționează cu amendă de la de la 20.000 lei la 40.000 lei:

– neîncadrarea fiecărui tip de deşeu generat din propria activitate;

– încadrarea unui deseu periculos ca deşeu nepericulos fără a deține documente relevante, teste, buletine de analiză;

– neefectuarea caracterizării deşeurilor periculoase generate din propria activitate şi a deşeurilor care pot fi considerate periculoase;

– nerespectarea colectării selective a deșeurilor;

– gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor din construcţii şi desfiinţări, de către titularii de autorizații de construire și /sau desființare;

– abandonarea deşeurilor;

– amestecarea diferitelor tipuri de deșeuri periculoase;

2. Se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 30.000 lei:

– nedesemnarea unei persoane care să urmărească şi să asigure îndeplinirea obligaţiilor de gestionare a deseurilor;

– neîntocmirea și neprezentarea evidenţei cronologice a gestiunii deşeurilor pentru fiecare tip de deşeu;

– nerespectarea obligației de a deţine și de a transmite buletinele de analiză care caracterizează deşeurile periculoase; 

– neefectuarea caracterizării deşeurilor periculoase generate din propria activitate şi a deşeurilor care pot fi considerate periculoase;

– neraportarea la termen a datelor privind gestionarea deşeurilor către autoritatea teritorială pentru protecţia mediului.

Domeniul gestiunii deșeurilor implică activități complexe și competențe speciale. De aceea, indiferent de specificul firmei și de mărimea acesteia, este indicat ca managementul deșeurilor să fie efectuat de către un specialist cu experiența și expertiza necesară.

Așadar, dacă te-ai decis să iei măsuri, ai două variante:

1. continui să te informezi despre ce ai de făcut, așa că probabil te întrebi: 

sau

2. lucrezi cu un specialist în domeniu. Tot ceea ce am relatat aici este rezultatul experienței mele de lucru cu sute de beneficiari mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor. Prin urmare, dacă simti ca ai nevoie de ghidare în acest domeniu, te invit să mă contactezi prin click aici.

 

PS: Un alt articol din seria celor în care am scris despre deșeuri este:

 

Georgiana Voinea

De 7 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 200 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu în timp record.

Te pot ajuta și pe tine cu îndeplinirea tuturor obligațiilor prevăzute în legislație: întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, așa că te invit să vezi lista mea completă de servicii aici sau să mă contactezi prin click aici!

Sursă photo: https://stock.adobe.com

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter

    Please follow and like us:

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole populare