Așa este, ai intuit bine…
Dacă pentru afacerea ta este obligatorie autorizația de mediu și încă nu ai obținut-o, ești pasibil de amendă, în cazul unui control de la Garda de mediu.
Cele mai întâlnite amenzi aplicate în cadrul controalelor efectuate de către Garda de mediu sunt următoarele:
- Între 30.000- 60.000 lei (RON), pentru neîndeplinirea obligaţiei persoanelor juridice de solicitare şi obţinere a actelor de reglementare conform prevederilor legale, precum şi a acordului de import/export şi a autorizaţiilor privind organismele modificate genetic, conform prevederilor legale, în termenele stabilite de autoritate.
- Între 50.000- 60.000 lei (RON), pentru:
- neîndeplinirea obligaţiei persoanelor juridice de a funcţiona cu respectarea prevederilor autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu pentru activităţile care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului;
- neîndeplinirea obligaţiei titularului de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului când intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare sau cu privire la orice modificare a condiţiilor care au stat la baza emiterii acestora, înainte de realizarea modificării;
- neîndeplinirea obligaţiei persoanelor juridice de a realiza în totalitate şi la termen măsurile impuse, în conformitate cu actele de reglementare şi prevederile legale, de persoanele împuternicite cu verificarea, inspecţia şi controlul în domeniul protecţiei mediului;
Dar, asta nu e tot! Amenzile de mai sus nu vin singure, ci pot fi însoțite de măsuri mai drastice, cum ar fi suspendarea sau chiar închiderea activității.
Și când te gândești că poți obține autorizația de mediu cu un efort minim din partea ta și cu un cost de zeci de ori mai mic, parcă îți vine să nu mai stai pe gânduri. 😉
Prin urmare, ai trei variante:
- nu iei nicio măsură și speri să nu primești niciun control (în acest caz, trebuie să fii pregătit să suporți consecințele de mai sus). Deși nu recomand această variantă, dacă totuși riști să o alegi, notează într-un loc sigur acest LINK către serviciul meu de asistență de urgență (care tot nu te scapă de consecințele controlului, dar te va ajuta să te conformezi rapid atunci, ca să nu îți fie închisă activitatea).
- te informezi despre ce ai de făcut în continuare, așa că probabil te întrebi următoarele:
- care sunt actele necesare pentru obținerea autorizației de mediu?
- care sunt pașii obținerii autorizației de mediu?
- ce se întâmplă după depunerea dosarului de solicitare a autorizației de mediu?
3. decizi să lucrezi cu un specialist în domeniu. Tot ceea ce am relatat aici este rezultatul experienței mele de lucru cu sute de beneficiari mulțumiți, cărora le-am obținut autorizațiile de mediu cu o rată de succes de 100%, așa că dacă îți dorești să te asist, apasă aici ca să începem).
Georgiana Voinea
De 7 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 200 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu în timp record.
Te pot ajuta și pe tine cu îndeplinirea tuturor obligațiilor care vor fi prevăzute în autorizație: întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, asa că te invit să vezi lista mea completă de servicii aici sau să mă contactezi prin click aici!
Sursa photo: stock.adobe.com
8 Comments
Buna ziua,
Adrian Virlan este numele meu si va supun atentiei urmatoarea speta:
– control Garda de Mediu, autorizatie expirata dar documentatie tehnica depusa in termenul legal de 45 zile. Depunerea documentatiei – martie 2019, fara a se emite pana in acest moment actul de reglementare. APM a solicitat la dosar completare in aprilie 2019 – autorizatia de gospodarire a apelor (dosarul depus la APM contine AGA veche si dovada depunerii documentatiei pt o AGA noua – noiembrie 2018). Apele Romane au emis AGA in august 2019, depusa ulterior la APM.
Concluzia controlului GDM – amenda si suspendare activitate pentru functionare fara autorizatie.
Cum credeti ca ar trebui sa procedez in aceasta situatie? Controlul nu s-a incheiat inca, urmeaza intalnirea la GDM cu documentele solicitate, cand probabil se va incheia si pv de constatare.
Multumesc anticipat,
Adrian, vă mulțumesc pentru mesaj! Fiind la obiect, am reușit să îmi formez o opinie, pe care v-o prezint mai jos. E un pic de limbaj juridic în explicații, dar nu avem cum să îl ocolim.
Conform Ordonanței privind protecția mediului, funcționarea fără autorizație de mediu este interzisă pentru activitățile care fac obiectul procedurii de autorizare (din punct de vedere al protecției mediului). Prin urmare, faptul că sunteți în procedura de autorizare nu ţine loc de autorizaţie de mediu. Este ca şi cum ați fi depus documentele pentru obţinerea permisului de conducere la Poliţie, dar nu ați dat/ nu ați luat examenul şi între timp conduceti şi va oprește și controlează Poliţia.
Așadar, pentru desfășurarea legală a activității, din punct de vedere al protecției mediului, este necesară solicitarea și obținerea actului de reglementare, respectiv a autorizației de mediu (așa cum prevăd dispozițiile O.U.G. nr. 195/2005, cu modificările și completările ulterioare și Ordinului nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, cu modificările și completările ulterioare), act de reglementare pe care firma dvs. nu îl deținea la data controlului Gărzii de Mediu. Deci există premisele unei sancțiuni.
Din punctul meu de vedere, dacă în aceasta cauză nu se poate reține existența unui pericol social concret ridicat (atât timp cât v-a fost emisă anterior o autorizație de mediu și cât timp ați formulat cererea de emitere a noii autorizații cu mult timp înaintea controlului) sancțiunea ce se va aplica ar trebui să fie una proporțională cu gradul de pericol social al faptei, conform prevederii articolului 5 alineatul 5 din Ordonanța cu numărul 2/2001.
Astfel, având în vedere cele spuse de către dumneavoastră, vă recomand să încercați să demonstrați că ați fost de bună-credință, că v-ați încadrat în termenul legal cu depunerea solicitării de obținere a noii autorizații și că în această perioadă ați funcționat cu respectarea prevederilor legale din domeniul protecției mediului (gestiuni, raportări și monitorizări la zi).
,,Conform Ordonanței privind protecția mediului, funcționarea fără autorizație de mediu este interzisă pentru activitățile care fac obiectul procedurii de autorizare (din punct de vedere al protecției mediului). Prin urmare, faptul că sunteți în procedura de autorizare nu ţine loc de autorizaţie de mediu.”
In regula dar care este cadrul legislativ? Sanctiunile respectiv raspunderea penala?
Bună ziua,
Cadrul legislativ principal îl reprezintă Ordonanța de urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului.
În această ordonanță sunt prevăzute următoarele obligații (printre altele):
”Art. 12. –
(1) Desfășurarea activităților existente precum și începerea activităților noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului se realizează numai în baza autorizației/autorizației integrate de mediu.
Art. 14.
(2) Funcționarea fără autorizație de mediu este interzisă pentru activitățile care fac obiectul procedurii de autorizare din punct de vedere al protecției mediului.
(3) Funcționarea fără autorizație integrată de mediu este interzisă pentru activitățile supuse legislației privind prevenirea și controlul integrat al poluării.
Art. 94.
(1) Protecția mediului constituie o obligație a tuturor persoanelor fizice și juridice, în care scop:
a) solicită și obțin actele de reglementare, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și a legislației subsecvente;
b) respectă condițiile din actele de reglementare obținute;
Sancțiuni
(2) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 30.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale:
1. obligația persoanelor fizice și juridice de solicitare și obținere a actelor de reglementare conform prevederilor legale, precum și a acordului de import/export și a autorizațiilor privind organismele modificate genetic, conform prevederilor legale, în termenele stabilite de autoritate;
(3) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale:
1. obligația persoanelor fizice de a funcționa cu respectarea prevederilor autorizației de mediu și a persoanelor juridice de a funcționa cu respectarea prevederilor autorizației/autorizației integrate de mediu pentru activitățile care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului;
Dispozițiile referitoare la contravenții se completează cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Faptele care sunt considerate infracțiuni sunt specificate în Art. 98. din OUG 195/2005.
Toate cele bune,
Georgiana
Buna ziua ! Am finalizat lucrările de construcție pt o spalatorie auto self-service , domeniul de activitate cu cod CAEN 4520 Întreţinerea şi repararea autovehiculelor . In anexa 1 a Ord 1798/2007 nu este menționat acest cod de activitate , însă un funcționar de la ANPM ne solicita documente necesare in vederea eliberării autorizației de mediu , pt ca ,zic ei,exista un foraj ( cu toate avizele de la Apele Romane). Or eu nu am văzut in ordinul sus amintit vreo mențiune cu privire la foraj . Care este temeiul legal pt solicitarea autorizației de mediu ? In cazul in care depun totuși documentele solicitate și deschid afacerea fără a aștepta emiterea autorizației , care ar putea fi consecințele ?
Buna ziua,
Activitatile specificate in Anexa 1 din Ordinul nr. 1798/2007 sunt conform codurilor CAEN din Revizia 1, iar in prezent activitatile economice sunt codificate pe coduri CAEN conform Reviziei 2.
Ca sa faceti verificarea respectiva este necesar sa identificati corespondentul codului CAEN 4520 rev.2 in rev.1, respectiv: CAEN 5020 „Intretinerea si repararea autovehiculelor” (care necesita autorizatie de mediu ” cu statii de vopsire sau spalare/ epurare ape uzate”).
Conform Ordonantei privind protecția mediului nr. 195/2005, functionarea fara autorizatie de mediu este interzisa pentru activitatile care fac obiectul procedurii de autorizare (din punct de vedere al protecției mediului). Aceasta abatere constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 60.000 lei (art. 96 alin.2(1)). Dupa depunerea dosarului de solicitare veti urma procedura de autorizare, dar acest lucru nu ţine loc de autorizaţie de mediu. Este ca si cum ati fi depus documentele pentru obtinerea permisului de conducere la Poliţie, dar nu ati dat/ nu ati luat examenul si intre timp conduceti si va opreste/ controleaza Politia.
Asadar, pentru desfasurarea legala a activitatii din punct de vedere al protectiei mediului, este necesara obtinerea actului de reglementare, respectiv a autorizatiei de mediu (asa cum prevad dispozitiile O.U.G. nr. 195/2005, cu modificarile si completarile ulterioare si dispozitiile Ordinului nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare).
Pentru alte informatii, va rog sa imi scrieti.
Toate cele bune,
Georgiana
Buna ziua,urgent va rog sa-mi dati un raspuns,ce se intampla daca nu am vizat autorizatia de mediu? Trebuia vizata in octombrie 2020 si nu am stiut,ea inca este valabila expirand in 2024.Va rog mult ce mi se poate intampla si cum pot sa rezolv,,mentionez ca nu mi-au mai dat voie sa depun actele pt vizare deoarece mi-a expirat termenul.
Buna seara,
In temeiul Art.5 alin. (6) din Ordinul 1150/2020 privind Procedura de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu, agentia pentru protectia mediului trebuie sa inregistreze solicitarea de viza, chiar daca s-a depasit termenul limita: „Pentru solicitările transmise în termen mai scurt decât cel specificat la alin. (4), autoritatea publică pentru protecția mediului acceptă solicitarea……..”
Prin urmare, retransmiteti solicitarea de viza (cu toate documentele obligatorii), prin e-mail sau curier, la agentia care a emis autorizatia.
Toate cele bune,
Georgiana