fbpx

Viza anuală 2020 – sinteză procedură de solicitare

Georgiana Voinea > Articolele mele > Viza anuală 2020 – sinteză procedură de solicitare

PROCEDURĂ SOLICITARE VIZA ANUALĂ PENTRU AUTORIZAȚII/ AUTORIZAȚII INTEGRATE DE MEDIU -2020

Act normativOrdinul nr. 1150/2020 privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu
Dată publicare M.O.11 iunie 2020
Dată intrare în vigoare11 iulie 2020
I.              Viza anuala este obligatorie?
Da. Se va solicita viza anuală pentru toate autorizațiile de mediu (sau autorizațiile integrate de mediu- după caz)

În cazul unui titular care are mai multe autorizații, viza anuală se solicita pentru fiecare autorizație în parte.

II.            Există un termen anume pentru solicitarea vizei?
Da. Viza anuală se solicită obligatoriu, cu cel mult 90 zile si cel putin 60 zile, înainte de data la care a fost emisă autorizația.

Excepție:

 1.  În cazul în care autorizația de mediu a fost revizuită, viza se va solicita în anul imediat următor. Atentie! În acest caz, termenele precizate se vor calcula de la data emiterii autorizației de mediu și nu de la data revizuirii autorizației.
 2. Pentru vizele anuale solicitate înaintea intrării în vigoare a Ordinului, autoritatea va clasa solicitarea și va informa titularul referitor la obligația de a solicita viza în anul următor.
III.           Care este autoritatea competenta?
 1. Ministerul Mediului și Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” pentru autorizațiile care intră în sfera de competență a acestora.
 2. Agenția Națională pentru Protecția Mediului care poate delega către agențiile județene pentru protecția mediului, prin decizie a președintelui, pentru autorizațiile de mediu care nu intră în sfera de competență a Ministerului Mediului sau a Administrației Rezervației Biosferei.
IV.          Care sunt documentele necesare solicitarii vizei?
 1. Cerere tip – Anexa 1 la Procedură;
 2. Declarația pe proprie răspundere că nu au intervenit modificări de la data obținerii autorizației și că activitatea se desfășoară în aceleași condiții. – Anexa 2 la Procedură;
 3. Raportul anual de mediu (RAM) pentru autorizațiile integrate de mediu și/ sau raportările stabilite în autorizația de mediu (dacă raportările au fost înregistrate la autoritate, se precizează numerele de înregistrare sau data încărcării pentru raportările efectuate electronic).
 4. Dovada achitării tarifului.
V.            Cum se transmite dosarul de solicitare a vizei?
 1. Se depune direct la registratura sau
 2. Se transmite scanat prin e-mail sau prin fax, pe adresa oficială a autorității publice pentru protecția mediului, în acest caz, titularul se va asigura că solicitarea a fost înregistrată.
VI.          Care este tariful perceput?
 1. 100 lei, pentru autorizațiile de mediu
 2. 300 lei, pentru autorizațiile integrate de mediu
VII.         Verificarea amplasamentului este obligatorie?
 1. Pentru autorizațiile de mediu: vizita amplasamentului este obligatorie la prima solicitare de aplicare a vizei anuale; verificarea amplasamentului se face cel puțin o dată la 2 ani;
 2. Pentru autorizațiile integrate de mediu: verificarea amplasamentului se face la fiecare solicitare de viză.
VIII.        Când se respinge viza anuală?
 1. Titularul refuză vizita amplasamentului/ refuză desemnarea unui reprezentant al său;
 2. În cazul în care, după expirarea termenului de suspendare, titularul nu a îndeplinit măsurile de remediere (la nerespectarea condițiilor impuse prin autorizație/ modificări de fond intervenite, se acordă un termen de maximum 60 de zile în vederea remedierii. Dacă nu se îndeplinesc măsurile de remediere, se supendă autorizația).

În aceste situații, autorizația/autorizația integrată de mediu își pierde valabilitatea, iar titularul are obligația de a solicita emiterea unei noi autorizații. Autoritatea informează Garda Națională de Mediu.

Sursa photo: https://stock.adobe.com/

Georgiana Voinea

De 8 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 250 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu.

Te pot ajuta și pe tine cu obținerea actelor de reglementare și cu îndeplinirea tuturor obligațiilor: întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, așa că te invit să vezi lista mea completă de servicii aici sau să mă contactezi prin click aici!

Dacă ești consultant, responsabil de mediu sau persoană desemnată să se ocupe cu gestionarea deșeurilor, te invit în grupul de Facebook, în care vei primi suport constant și vei afla răspunsuri la întrebările tale legate de activitățile și demersurile pe care trebuie să le întreprinzi în legatură cu identificarea corectă a obligațiilor de mediu, cu gestiunile și evidentele lunare, cu raportările către autoritățile de mediu, indiferent de domeniul de activitate al companiei pe care o reprezinți. Accesează grupul de Facebook ”Responsabili de mediu și gestiunea deșeurilor by Georgiana Voinea” prin click aici.

 

procedura-de-aplicare-a-vizei-anuale-a-autorizatiei-de-mediu-si-autorizatiei-integrate-de-mediu-din-27052020

Please follow and like us:

6 Comments

 1. Mihaela

  Buna seara,

  Prezint urmatoarea speta: deoarece solicitarea aplicarii vizei anuale a fost transmisa in termen mai lung decat cel specificat la alin.4, Agentia pentru Protectia Mediului a emis o Notificare privind nerespectarea termenului de solicitare prin care va suspenda Autorizatia de mediu pentru o perioada echivalenta cu perioada de intarziere, iar ulterior, Agentia va anunta si Garda de Mediu cu privire la acesta suspendare, exista riscul aplicarii unor sanctiuni de catre Garda de Mediu? De exemplu, pentru functionarea fara Autorizatie pe perioada cat acesta este suspendata?
  Multumesc!

  Reply
  1. Georgiana

   Aveti raspunsul mai sus.
   Multumesc!

   Reply
 2. Mihaela

  Buna seara,

  Va prezint urmatoarea speta: deoarece solicitarea aplicarii vizei anuale a fost transmisa in termen mai lung decat cel specificat la alin.(4), Agentia pentru Protectia Mediului a emis o Notificare prin care va suspenda Autorizatia de mediu pe o perioada echivalenta cu perioada de intarziere. Odata cu acest lucru, Agentia va informa si Garda de Mediu. Intrebarea este: exista riscul aplicarii unor sanctiuni de catre Garda de Mediu? De exemplu, avand in vedere faptul ca va fi suspendata licenta, Garda poate considera ca se va functiona fara licenta si implicit poate aplica sanctiuni? Sau in cazul acesta este vorba doar de o notificare cu rol informativ a Garzii de Mediu, acesta neluand masuri?
  Multumesc pentru raspuns!

  Reply
  1. Georgiana

   Buna seara,
   Va multumesc pentru situatia prezentata.
   Da, exista riscul unei contraventii daca se constata functionarea obiectivului in perioada in care autorizatia de mediu este suspendata.

   Toate cele bune,
   Georgiana

   Reply
   1. Mihaela

    Va multumesc pentru raspuns! Imi puteti spune, va rog, in ce act normativ este mentionat acest lucru?
    O zi frumoasa!

    Reply
    1. Georgiana

     Ordonanța de urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului

     Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole populare