fbpx

Autorizația de mediu este obligatorie?

Georgiana Voinea > Articolele mele > Autorizația de mediu este obligatorie?

Știu, ai avut un control de la Garda de mediu, ori ai aflat de la un prieten, de la TV sau din presă, că unele companii au nevoie de autorizație de mediu pentru a funcționa.

Acum, probabil te întrebi dacă și tu ai nevoie de autorizație de mediu pentru activitatea economică pe care o desfășori/ pentru afacerea pe care o ai.

Ai ajuns la locul potrivit. Așează-te comod în scaun și cât bei un pahar cu apă îți povestesc cum stă treaba.

Am o veste bună și una “rea”. Să începem cu cea bună 🙂

Nu toți titularii de activitate sunt obligați să solicite emiterea autorizației de mediu, de aceea este important să verifici dacă activitățile desfășurate, respectiv codurile CAEN înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului se regăsesc în Anexa 1 la O.M. 1798/2007 (în această anexă sunt specificate activitățile, respectiv codurile CAEN care necesită autorizație de mediu). Mare atenție când faci această verificare, deoarece în această anexă codurile CAEN sunt cele din ediția Rev.1 și nu cele folosite în prezent (Rev.2). Spre exemplu, pentru codul CAEN 5610 “Restaurante” (Rev.2) este corespondent codul 5530 “Restaurante” (Rev.1). Prin urmare, verificarea se va face după codul CAEN 5530. Găsești aici LINK Anexa 1.

În urma acestei verificări se desprind trei situații:

 • activitățile desfășurate se regăsesc în Anexa 1 din O.M. 1798/2007 și sunt îndeplinite aspectele menționate la observații – caz în care ai obligația de a depune solicitare în vederea obținerii autorizației de mediu;
 • activitățile desfășurate se regăsesc în Anexa 1 din O.M. 1798/2007, dar fără a îndeplini aspectele menționate la observații – caz în care vei funcționa în baza declarației pe proprie răspundere, cu obligația respectării legislației de protecția mediului în vigoare;
 • activitățile desfășurate nu se regăsesc în Anexa 1 din O.M. 1798/2007- caz în care nu ai obligația deținerii autorizației de mediu;

Întrucât obligativitatea deținerii autorizației de mediu este direct legată de codurile CAEN pe care le înregistrezi la O.R.C., este foarte important ca activitățile desfășurate să fie încadrate corect. Tot prin prisma acestui fapt, recomand ca la punctul de lucru să înregistrezi numai activitățile pe care le desfașori efectiv și nu și pe acelea pe care plănuiești să le desfășori la un moment dat.

Vestea “rea” (stai liniștit, nu este chiar așa de rea!) este că ai aflat că pentru activitatea sau activitățile tale este obligatorie autorizația de mediu. Prin urmare, mă gândesc că vrei să știi cine emite această autorizație.

Autoritatea competentă pentru derularea procedurii de emitere a autorizației de mediu este, după caz :

 • Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) pentru activitățile desfășurate pe teritoriul a două sau mai multe județe;
 • Agenția Județeană pentru Protecția Mediului (AJPM) pentru activitățile desfășurate pe teritoriul unui județ, cu excepția celor desfașurate în perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”;
 • Administrația Rezervației Biosferei “Delta Dunării” pentru activitățile desfășurate total sau parțial în perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”.

Emiterea autorizației de mediu poate face obiectul delegării de competență de la ANPM către celelalte autorități competente.

Acum că știi care sunt obligațiile legale, ai două variante:

1.continui să te informezi despre ce ai de făcut, așa că probabil te întrebi următoarele:

 • ce amendă pot primi pentru lipsa autorizației de mediu? Click AICI pentru a afla răspunsul!
 • ce acte sunt necesare pentru obținerea autorizației de mediu? Click AICI pentru a afla răspunsul!
 • care sunt pașii obținerii autorizației de mediu? Click AICI pentru a afla răspunsul!
 • ce se întâmplă după depunerea dosarului de solicitare a autorizației de mediu? Click AICI pentru a afla răspunsul!

sau

2. lucrezi cu un specialist în domeniu. Tot ceea ce am relatat aici este rezultatul experienței mele de lucru cu sute de beneficiari mulțumiți, cărora le-am obținut autorizațiile de mediu cu o rată de succes de 100%, așa că dacă îți dorești să te asist, apasă AICI ca să începem).

 

Georgiana Voinea

De 7 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 200 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu în timp record.

Te pot ajuta și pe tine cu îndeplinirea tuturor obligațiilor care vor fi prevăzute în autorizație: întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, așa că te invit să vezi lista mea completă de servicii aici sau să mă contactezi prin click aici!

Sursa photo: stock.adobe.com

Please follow and like us:

3 Comments

 1. Bejan Cristina

  Buna seara , sunt din constanta , lucrați si pe județul constanta pentru autorizația de mediu ? Mulțumesc

  Reply
 2. Bejan Cristina

  Buna seara , sunt din constanta , lucrați si pe județul constanta

  Reply
  1. Georgiana

   Buna ziua,
   Depinde despre ce proiect este vorba. Pentru documentatii complexe, lucrez in toata tara.
   Multumesc!

   Reply

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole populare