M-am decis să scriu acest articol, pentru că zilnic aud următoarele: “ noi nu avem deșeuri”, “suntem firmă mică”, “avem puțini angajați”, “avem cantități foarte mici”, ”nu suntem fabrică”, ”nu facem deșeuri”, etc.
Realitatea e că trebuie să ne obișnuim cu gândul că toți suntem producători de deșeuri. Din acest motiv, este important să cunoaștem obligațiile care ne revin în materie de gestionare a deșeurilor generate. Când spun asta, mă refer atât la persoanele fizice cât mai ales la persoanele juridice.
Deși, atunci când vine vorba de deșeuri cu toții avem responsabilități, voi vorbi în continuare despre operatorii economici, în calitatea lor de producători sau deținători de deșeuri, indiferent de natura și amploarea activității pe care o desfășoară. Voi descrie în cele ce urmează ce reprezintă un deșeu, cine sunt producătorii de deșeuri și ce au de făcut, conform legislației de mediu în vigoare.
Pe scurt, indiferent că firma ta își desfășoară activitatea într-un spațiu de birouri și singurele deșeuri generate sunt ”o coajă de banană și o simplă hârtie” (evident, e o falsă impresie, în realitate fiind mai multe tipuri de deșeuri) sau că își desfășoară activitatea într-o fabrică și produce cantități considerabile de deșeuri, reglementările în vigoare o încadrează drept producător (generator) de deșeuri. Mai mult, chiar și atunci când spațiul respectiv este închiriat, sunt aceleași obligații.
Ce este mai exact un deșeu?
Definiția oficială a deșeului este ”orice substanţă sau obiect pe care deţinătorul îl aruncă ori are intenţia sau obligaţia să îl arunce” (Legea 211/ 2011 privind regimul deșeurilor). Așadar, este considerat deșeu orice obiect, material sau substanță, nedorit sau inutilizabil, care este aruncat de către cineva (deși poate fi util pentru altcineva).
După natura lor, deșeurile pot fi nepericuloase sau periculoase. De asemenea, deșeurile pot fi clasificate și în funcție de proprietățile lor fizice ca solide, lichide, gazoase. Orice material care la temperatura camerei este în formă solidă (deși poate avea un anumit grad de umiditate) se numește deșeu solid.
Cele mai uzuale deșeuri sunt:
– deșeurile menajere (municipale amestecate, alias ”gunoi”);
– deșeuri din hârtie;
– deșeuri din plastic;
– deșeuri din sticlă;
– deșeuri din metal;
– deșeuri din lemn;
– deșeuri de echipamente electrice și electronice;
– deșeuri de baterii și acumulatori;
– deșeuri de surse de iluminat;
– uleiuri uzate (alimentare și industriale).
Cum definește textul de lege persoana care produce deșeurile?
În versiunea actuală a Legii 211/ 2011 privind regimul deșeurilor, se disting următorii termeni:
– producător inițial de deșeuri: orice persoană ale cărei activități generează deșeuri;
– producător de deșeuri: producătorul inițial sau sau orice persoană care efectuează operațiuni de preprocesare, amestecare sau de alt tip, care duc la modificarea naturii sau a compoziției acestor deșeuri;
– deținător de deșeuri: producătorul deșeurilor sau persoana fizică ori juridică ce se află în posesia acestora;
Atenție! A nu se confunda noțiunea de producător de deșeuri cu noțiunea de producător, adică persoana juridică care introduce pe teritoriul național, prin fabricare sau prin achiziții intra-extracomunitare, diverse produse reglementate special (produse ambalate, ambalaje de desfacere, echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori, anvelope, uleiuri, substanțe periculoase pentru mediu). Deși la prima vedere pare a fi același lucru, obligațiile sunt foarte diferite și clar delimitate.
Prin urmare, sunt luate în vizor atât persoanele care generează direct deșeurile, cât și cele care se află în posesia lor (chiar dacă nu le-au generat) sau care le preprocesază ori le amestecă.
Obligațiile despre care vorbeam la începutul articolului, de a gestiona eficient deșeurile, au atât o latura legală, cât și una morală. Da, știu … poate te gândești că situația deșeurilor nu este deloc roz în momentul de față, dar tocmai acesta este momentul în care TU poți face DIFERENȚA!
Legislația din domeniul gestionării deșeurilor este foarte complexă și necesită cunoștințe specifice. O gestionare corectă a deșeurilor ajută la protejarea mediului, a sănătății și securității populației. În ceea ce privește afacerea ta, beneficiile sunt următoarele: conformarea cu legislația în vigoare, evitarea amenzilor, reducerea impactului asupra mediului, reducerea costurilor, sporirea reputației companiei prin crearea imaginii de companie verde, dezvoltarea sustenabilă, etc.
Gestionarea deșeurilor reprezintă toate activitățile desfășurate, de la generarea/producerea deșeurilor până la valorificarea sau eliminarea acestora, după caz. Altfel spus, aceasta include modul în care firma ta precolectează, transportă, procesează, reciclează sau își elimină deșeurile.
Dacă în urma informațiilor prezentate în acest articol dorești să acționezi și să eviți posibilele amenzi, devenind un generator responsabil, conformat cu legislația în vigoare, ai două variante:
1. continui să te informezi despre ce ai de făcut, așa că probabil te întrebi următoarele:
- Ce obligații au firmele în domeniul gestionării deșeurilor?
- Ce amenzi primesc firmele care nu respectă legile deșeurilor?
- Ce e de făcut pentru a evita amenzile din domeniul deșeurilor?
sau
2. lucrezi cu un specialist în domeniu. Așadar, dacă simți că ai nevoie de ghidare în acest domeniu, te invit să mă contactezi! Click aici ca să începem!
Georgiana Voinea
De 7 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 200 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu în timp record.
Te pot ajuta și pe tine cu îndeplinirea tuturor obligațiilor prevăzute în legislație: întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, așa că te invit să vezi lista mea completă de servicii aici sau să mă contactezi prin click aici!
Sursă photo: canva.com