fbpx

Obligațiile colectorilor autorizați care doresc să preia prin achiziție deșeuri de ambalaje de la populație

Georgiana Voinea > Articolele mele > Obligațiile colectorilor autorizați care doresc să preia prin achiziție deșeuri de ambalaje de la populație

Obligațiile colectorilor autorizați care doresc să preia prin achiziție deșeuri de ambalaje de la populație

Continuând seria articolelor de interes privind problemele de mediu, astăzi mi-a atras atenția un subiect important, privind obligațiile pe care le au colectorii autorizați care doresc să preia prin achiziție deșeuri de ambalaje de la populație.

Potrivit ordinului 1271/2018, care a intrat în vigoare începând cu 11 ianuarie 2019, autorizația de mediu pentru colectarea deșeurilor de ambalaje nu mai este suficientă pentru a putea colecta deșeuri de ambalaje de la populație, ci este necesară înregistrarea colectorului la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale unde dorește să își desfășoare activitatea.

Această obligație de înregistrare este adusă de OUG 74/2019 care modifică 3 acte normative, printre care și Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

Mai jos am enumerat o serie de condiții și documente necesare înregistrării.

Care este termenul limită de înregistrare?

În termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordinului amintit sau, după caz, de la data obţinerii autorizaţiei de mediu, operatorii economici colectori, care doresc să preia în continuare deșeuri de ambalaje de la populație, de la locul de generare a acestora, trebuie să se înregistreze la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiilor (municipii/ județe/ orașe/ comune sau sectoare -după caz) unde își desfăşoară activitatea, potrivit autorizaţiei de mediu.

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru înregistrare?

1.   deținerea autorizației de mediu valabilă pentru activitatea de colectare deșeuri de ambalaje;

2.    desfășurarea activității la nivelul unităților administrativ-teritoriale unde va depune solicitarea.

Ce documente trebuie depuse pentru înregistrare?

1. cerere – tip (conform anexei nr. 1 la procedură);

2. certificatul constatator extins, eliberat de către ONRC (cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii)- în original;

3. autorizaţia de mediu pentru activitatea de colectare deşeuri de ambalaje, valabilă la data depunerii, în copie.

Unde se depune dosarul?

Dosarul cu toate documentele menționate se depune pe format hârtie la sediul unităţii administrativ-teritoriale/ subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiilor unde îşi desfăşoară activitatea.

Care este termenul de soluționare a solicitării?

În termen de maximum 10 zile de la data depunerii dosarului, unitatea administrativ-teritorială/ subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiilor informează solicitantul cu privire la efectuarea înregistrării sau, după caz, cu privire la respingerea înregistrării (inclusiv motivele respingerii). În cazul respingerii, solicitantul va relua procedura de înregistrare în minimum 15 zile de la data comunicării.

Ce obligații au unitățile administrativ-teritoriale/ subdiviziunile administrativ-teritoriale a municipiilor?

1.   să posteze pe site-ul propriu sau, după caz, în loc vizibil, lista operatorilor economici colectori autorizaţi, care preiau, prin achiziţie, deşeuri de ambalaje de la populaţie, de la locul de generare a acestora, în termen de 5 zile de la finalizarea înregistrării.

2.   să elimine operatorul economic din lista celor înregistrați şi să îi notifice în scris, în cazul suspendării/ anulării/ neobţinerii vizei anuale a autorizaţiei de mediu de către acesta;

3.   transmiterea listei operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea şi a celor care sunt înregistraţi/ notificaţi/ eliminaţi din listă, către comisariatul judeţean/ Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu;

Ce obligații au colectorii înregistrați?

1.   să își desfășoare activitatea numai la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale unde este înregistrat;

2.   să raporteze trimestrial către acestea, cantităţile de deşeuri de ambalaje preluate prin achiziţie de la populaţie, de la locul de generare a acestora;

3.   să solicite, în scris, eliminarea din lista colectorilor înregistrați, în cazul în care îşi încetează activitatea sau dacă autorizaţia de mediu este suspendată, anulată şi/sau nu a obţinut viza anuală, după caz.

Întocmirea documentației, precum și implementarea corectă a obligațiilor în vigoare este foarte importantă.

Georgiana Voinea

Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter

    Please follow and like us:

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole populare