fbpx

Modificări privind îndeplinirea în mod individual a obiectivelor anuale de valorificare

Georgiana Voinea > Ambalaje > Modificări privind îndeplinirea în mod individual a obiectivelor anuale de valorificare

Modificări privind îndeplinirea în mod individual a obiectivelor anuale de valorificare

Subiectul pe care îl voi trata astăzi este corelat cu o întrebare care mi-a fost adresată frecvent în ultima perioadă de către operatorii economici producători și importatori: “ mai putem îndeplini obiectivele în mod individual?”.

Această întrebare vine pe fondul noutăților legislative din domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje, respectiv OM 149/ 2019 de modificare și completare a OM 578/ 2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu și OUG 74 /2018 aprobată prin Legea 31/2019.

Trebuie să recunoaștem că reglementările actuale deficitare nu reprezintă un context favorabil pentru niciun operator din lanțul gestionării deșeurilor, cu atât mai puțin pentru producătorii și/sau importatorii de produse ambalate, rezultatele nefiind cele scontate de către legiuitor.

Cum a fost anul trecut?

Operatorii economici care introduceau pe piața națională produse ambalate aveau posibilitatea de a-și îndeplini obiectivele anuale de valorificare în mod individual (în totalitate sau parțial) prin colectarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje provenite din activitatea proprie și/sau prin valorificarea deșeurilor de ambalaje libere de sarcini achiziționate în principal de la colectori autorizați.

De subliniat că această opțiune era luată în calcul după analiza activității desfașurate și numai dacă se demonstra că aceasta era o opțiune fezabilă. Este cazul producătorilor/ importatorilor care reușeau să colecteze o cantitate considerabilă de deșeuri de ambalaje (raportată la cantitățile de ambalaje puse pe piață), astfel încât să merite documentarea necesară (situații financiar-contabile și extracontabile, inclusiv documente de trasabilitate).

Cum este acum?

Începând cu anul acesta, se limitează posibilitatea de a mai alege această variantă, prin simplul fapt că îndeplinirea în mod individual a obiectivelor de valorificare se poate realiza numai prin gestionarea propriilor ambalaje introduse pe piața națională. Ceea ce înseamnă că deșeurile de ambalaje care provin de la produse introduse pe piața națională de către alți operatori nu mai pot fi predate în contul obiectivelor anuale, chiar dacă sunt generate pe amplasament din activitatea proprie. Concret, în cazul în care achiziționezi materii prime de la furnizori români, după consum, ambalajele acestora devin deșeuri pe amplasamentul tău, dar nu le poți utiliza în scopul îndeplinirii obiectivelor anuale de valorificare.

Astfel, îndeplinirea în mod individual a obiectivelor anuale se poate realiza numai prin valorificarea:

–  ambalajelor primare reutilizabile devenite deșeuri;

– ambalajelor primare proprii folosite / preluate de la beneficiari, inclusiv a ambalajelor primare ale produselor importate / achiziționate intracomunitar pentru utilizare sau consum propriu, devenite deșeuri;

– ambalajelor secundare și a ambalajelor pentru transport utilizate la livrarea mărfii și preluate de la beneficiari, inclusiv a ambalajelor secundare și a ambalajelor pentru transport ale produselor importate pentru utilizare sau consum propriu, devenite deșeuri.

Se observă că au fost pierdute din vedere ambalajele secundare și terțiare ale produselor importate sau achiziționate intracomunitar în scopul comercializării/distribuirii. Putem doar presupune că acestea au același regim ca ambalajele secundare și terțiare ale produselor achiziționate intra-extracomunitar pentru consum propriu (pentru confirmare, recomand solicitarea unui punct de vedere de la AFM).

Practic, operatorul economic responsabil care dorește să valorifice deșeurile în scopul obiectivelor anuale trebuie să țină gestiuni separate pentru deșeurile de ambalaje predate, pe tip de material (carton, plastic, metal, lemn, sticlă) și pe categorie (primar, secundar, terțiar).

Despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca aceste cantități de ambalaje să poată fi valorificate în contul obiectivelor anuale voi vorbi în articolul următor.

Având în vedere cele prezentate anterior, se poate concluziona că, prin limitarea la ambalajele proprii, se restrânge posibilitatea de a îndeplini în mod individual obiectivele anuale de valorificare.

Întrucât în condițiile actuale, producătorii nu se descurcă cu organizarea sistemului de preluare a ambalajelor proprii, opțiunile rămase sunt să transfere responsabilitatea către organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului (despre care nu se știe câte vor mai obține licența conform noilor criterii de autorizare) sau să plătească penalitatea la Fondul pentru mediu. Este clar că în lipsa unei cooperări între legiuitor, autorități locale și operatori economici, nu se vor putea îndeplini obligațiile privind responsabilitatea extinsă a producătorilor.

Nu uita: în cazul în care ai nevoie de ajutor în interpretarea și aplicarea noutăților legislative, te invit să mă contactezi!

Georgiana Voinea

De 7 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 200 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu în timp record.

Te pot ajuta și pe tine cu îndeplinirea tuturor obligațiilor prevăzute în legislație: întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, așa că te invit să vezi lista mea completă de servicii aici sau să mă contactezi prin click aici!

Photo credit: stock.adobe.com

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter

    Please follow and like us:

    Lasa un comentariu

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole populare