Începând cu data de 03.06.2019, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor a fost declarată neconstituţională.
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2018 s-au modificat și completat următoarele acte din domeniul protecției mediului:
1.Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului:
– eliminarea cuantificării în timp a valabilităţii autorizaţiilor de mediu şi a autorizaţiilor integrate de mediu (autorizațiile/autorizațiile integrate nu se mai emit pentru o perioadă limitată în timp, valabilitatea acestora fiind determinată de constanța desfășurării activității economice în condițiile inițiale autorizate);
– introducerea obligativităţii obţinerii unei vize anuale de la autoritatea de mediu;
2.Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice și Legea nr. 95/2016 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate:
– eliminarea noţiunii de custode de arie naturală protejată, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale dintre entităţile care pot administra arii naturale protejate;
– preluarea custodiei ariilor naturale protejate de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate;
Curtea Constituțională a decis admiterea obiecţiei de neconstituţionalitate formulată de un număr de 27 de senatori şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2018, precum şi Ordonanţa în sine, sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.
Fundamentarea obiecției de neconstituţionalitate o puteți consulta mai jos:
Decizia nr. 214_2019 ref la admiterea obiecţiei de neconstituţionalitate Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75_2018
Voi reveni de îndată ce apar noutăți despre acest subiect.
Georgiana Voinea
De 7 ani Expert în Servicii de Mediu și Managementul Deșeurilor, cu peste 200 de clienți mulțumiți, pentru care am avut 100% rată de succes în evitarea amenzilor și în obținerea de autorizații, avize și acorduri de mediu în timp record.
Te pot ajuta și pe tine cu îndeplinirea tuturor obligațiilor prevăzute în legislația de mediu: obținere avize/autorizații de mediu, întocmire gestiune deșeuri periculoase/ nepericuloase, întocmire gestiune ambalaje puse pe piața națională, întocmire gestiune substanțe periculoase, monitorizări ale factorilor de mediu, raportări semestriale și/sau anuale, așa că te invit să mă contactezi prin click aici!
Sursa photo: stock.adobe.com
2 Comments
Buna Georgiana,
Te rog sa imi spui si mie in momentul de fata este sau nu obigatori obtinerea vizei anuale pe AM / AIM?
Multumesc
Buna ziua, Raluca!
Conform prevederilor legale in vigoare este obligatorie solicitarea si obtinerea vizei anuale. Insa, este important de mentionat ca, inca nu este aprobata procedura pentru aplicarea vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu (cu alte cuvinte, nu exista norme).
Solutia se adopta in functie de autorizatia de mediu pe care o detineti (cu sau fara conditia obtinerii vizei anuale). Prin urmare, pentru a evita orice risc in eventualitatea unui control, iti recomand sa iei legatura direct cu autoritatea emitenta (intrucat abordarea este diferita de la o agentie la alta).
Daca ai nevoie de informatii suplimentare, ma poti contacta si telefonic.
Numai bine,
Georgiana